Poplin Kumaş Özellikleri

26-08-2021 14:40
Poplin Kumaş Özellikleri
Poplin Kumaş resmi tarih kayıtlarına göre yaklaşık 5 – 6 yüzyıl önce Fransa'da ortaya çıktığı düşünülen ve ince iplikten oluşan bir kumaş çeşididir. Günümüzde hâla popülaritesini koruyan, sıkca tercih edilen ve yaygın olarak kullanılmakta olan Poplin Kumaş daha çok penye pamuk ipliği ile üretilir. İlk ortaya çıktığı zamanlarda ipek üzerinden üretimi gerçekleştirilsede, günümüzde ince penye pamuklu iplikleri ile üretimleri gerçekleşiyor. Özellikle nevresim ve çarşaf üretimi konusunda günümüzde oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söylersek yanlış olmaz. Yumuşak bir dokuya sahip poplin kumaş, kumaşlar arasında en popüler olanlarındandır. Poplin kumaş ipeksi olan dokusu ve sıkı bir dokuma sahibi olması nedeniyle kalitesini ortaya koyuyor. Ayrıca dayanıklı, güçlü ve parlak yapısıyla en çok tercih edilen kumaş türleri arasında yer alır. Geçmişten günümüze kadar birden fazla alanlarda birçok işçilik alanlarından geçmiş ve günümüzde kalitesini ve sıkça tercih edilmesini hala koruyan bir kumaş türüdür.

Poplin Kumaş Nedir?

En çok bilinen kumaşlar arasında yer alan poplin kumaş yumuşak dokusu ve ince iplikler halinde sık dokuma ile elde edilir. İlk bulunduğu zamanlarda ipek iplik ile üretilse dahi, günümüzde üretimi merserize ince penye pamuklu iplikleri kullanılarak üretimi gerçekleştirilmektedir.Poplin kumaş geleneksel olarak ince ipek iplikleri kullanılarak elde edilen düz bir dokumayken günümüzde bu değişerek %100 pamuktan üretilmeye başlamıştır. Bundan dolayı hafif olsada yinede sağlamlığından birşey kaybetmiyor. İçeriğinde bulunan diğer maddeler ise poliblend, suni ipek, yün ya da satendir, fakat aslında poplin kumaş hep aynı kalır. Daha önceden de söylediğimiz gibi ince ve hafif yapısından dolayı özellikle nevresim ve çarşafta daha sık kullanılır. Bundan dolayı yaz aylarının kuşkusuz vazgeçilmez bir parçasıdır. Her zaman çeşitli alanlarda kullanılabilen bir kumaş olmasında rağmen nevresim ve çarşafın yanı sıra şık duruşundan dolayı kadın elbiselerinde de çok yaygın bir seçimdir. Poplin kumaşın yumuşak ve sık dokunan bir kumaş olmasından dolayı akıllara acaba kırışır mı sorusunu getirebilir. Pamuk veya iplik benzeri doğal ürünlerin fazlaca yer aldığı poplin kumaşlar daha çabuk kırışabilir, fakat atkı veya iplik gibi aynı çeşit elyaflara yakın numaralardaki iplikler kullanıldığında kolay ütülenebilir bir hal alabilirler.

Poplin Kumaş Nasıl Üretilir?

Eski zamanlarda yapımında daha çok ipek iplik kullanılan kumaşlar rağbet görürken günümüzde daha popüler olan poplin kumaş tercih edilerek üretilmektedir. Dayanıklı yapısı sebebiyle poplin kumaş ile çok daha kaliteli ürünler elde edilir. Poplin kumaşın içerisinde bulunan suni ipek, yün, saten gibi malzemeler de poplin kumaşın üretiminde kullanılabilir. Ancak genellikle %100 pamuktan üretilmekte ve bu hali çok daha fazla tercih edildiğinden dolayı daha çok iretilmektedir. Nevresim takımı olarak çok tercih edilidğinden dolayı nevresimlik poplin kumaşı her renk ve birden fazla modelde üretilir. Bu kumaşların üretilidiği iplik türüne göre yıkama derecesi değişebilir. Pamuklu çarşaf ya da nevresimler 60 dereceye kadar yıkanabilirken, ipek iplikten üretilen ürünler düşük sıcaklıklarda yıkanmaktadır.

Poplin Kumaş Nerede Kullanılır?

Poplin kumaş çopunluklu nevresim ve çarşaf yapımında kullanılsada bunların haricinde birçok giyim ürünlerinde sıkca tercih edilir. Özellikle ceket ve gömleklerde dayanıklı ve hafif olmasından dolayı sıkca tercih edilir. Kadınların özel günlerde giydiği abiye kıyafetlerinde, günlük tişört, kışlık kıyafetlerde ve yastık kılıflarında kullanılır. Bu yönden çok amaçlı kullanılabilen bir kumaştır. Günlük kıyafetlerde, takım elbiselerde, yukarıda da bahsettiğimiz gibi gömlek ve paltolon gibi giysilerde yapısı gereği kullanılabilir. Hafif olduğundan dolayı kişinin üstünde hafif ve rahat bir hissiyat verir. Bundan dolayı kaliteli bir yapıya sahiptir ve çokca tercih edilir. Ayrıca sık dokuma özelliğinden dolayı kişiyi sıcak tutar.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.